Kolonya

KOLONYA

İçerisinde ferahlık veren koku verici madde olan, limon, lavanta, turunç çiçeği gibi bitki yağı bulunan hafif kokulu tuvalet ispirtosudur. Neden tuvalet ispirtosu diyoruz? Çünkü kolonya ekseriyetle tuvaletlerde kullanılır. Zaman ilerledikçe hoş kokusu sebebi ile kozmetik alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Bayramların vazgeçilmezi olarak bilinir. Bayram gelmeden, en güzel kokulu olan bulunur ve evlerin başköşesine konulur. Şeker ya da tatlı ikram edilirken yanında mutlaka ikram edilir.

Hasta ziyaretlerinde, bunaltıcı yaz sıcaklarında ferahlamak için harika bir kokudur. Kokusu ağır olmadığı ve içinde bulunan alkolün uçarak ferahlık verdiği için çok sık tercih edilir. Fakat kolonya kullanılırken zararlarını da dikkate almak gerekir. Her ne kadar ferah, hijyenik ve güzel kokulu olsada, fazla kullanıldığında cildi tahriş ettiği, tat ve koku alma duyusuna zarar verdiği, özellikle astım, bronşit hastalarını çok fazla etkilediği unutulmamalıdır.

Hafif ve ferah olan kokunun evde yapımı da kolaydır. Dilerseniz kolayca yapabilirsiniz. Etil alkol, limon suyu ve su yeterlidir. 50 ml etil alkole, 10 ml limon suyu ekleyin ve ardından 10 ila 15 ml şu ile karıştırın. Daha sonra bu karışımı süzün. Böylece kolonya hazırlanmış olur. Gün geçtikçe, sadece limon, turunç çiçeği değil, gül, tütün, zeytin, çay, incir, kiraz sapı gibi bitkilerden de üretilmeye başlamıştır. Tabiri caizse, “ayılana, bayılana, her zaman fayda” diyebiliriz. Ağrı kesici bir özelliği yoktur. Sadece ferahlık verdiği için insanı rahatlatır. Hijyenik olduğu için tuvaletlerde çok sık kullanılır. Mikropları tamamen öldürmese de, kısmen uzaklaştırır. Üretimi çok eski çağlara dayanır. Her ne kadar çok eski zamanlarda, sindirim sistemini rahatlatmak için içeceklerin içine damlatılmış olsa da, içilmesi zararlıdır.

Geçmişte kokusundan ziyade, tıbbi faydalarından kullanılırdı. Zamanla ilerleyerek tuvaletlerde ve sonrasında evde kolonya bulundurulmaya başladı. Şimdilerde ise kozmetik alanında daha da ilerleyerek, sadece evde ikram değil, herkesin yanında kozmetik ürünü olarak bulunmaya başladı. Hastanede kalınlığı sürece elleri temizlemek, mikroptan korumak için daha sık kullanılıyor. İçinde bulunan alkolden dolayı dinimize haram olduğu söyleniyor. Fakat bazı fıkıh araştırmalarında, haram olmadığı, kullanılabileceği, abdesti ve orucu bozmadığı net olarak görülüyor.



Yorumlar

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!