Germiyan Rum Kilisesi | İstanbul / Silivri

Germiyan Rum Kilisesi Nerede? Ne Zaman Kuruldu? Germiyan Adı Nereden Geliyor?




Yılların Zorladığı Tarihi Kilise

İstanbul'un fethinden önceki dönemde Kütahya civarında beylik kuran Germiyanoğulları, nedendir bilinmez bir şekilde Değirmenköy Bölgesine gelip burada Germiyan Köyünü kurmuşlardır. Köyün adı Cumhuriyet Dönemine kadar Germiyanköy olarak kalmıştır. Sonradan Değirmenköy olarak adı değişmiştir.

Rum Ortodoksların yoğun yaşadığı Germiyanlar ibadetlerini yapmak üzere kilise açmak istemişler ve zamanın padişahı 2. Abdülhamid ekonomik yardımda da bulunarak 1876 yılında inşaatın bitmesine destek olmuştur.  Germiyan Köyü'nde 1923 - 1924 yıllarında Yunanistan ile yapılan anlaşma gereği mübadele adı verilen halkların değişimi gerçekleştirilmiştir. Yani Yunanistan'da bulunan Türkler ile Türkiye'de yoğunluğu İstanbul'da bulunan Rumlar değiş tokuş yapılmıştır. İşte bu yıldan sonra bölgede Rum kalmamış, kilise ise cami ve okul olarak kullanılmıştır. Kilise iki katlıdır fakat kat arasındaki döşemeler çürüyüp döküldüğünden ikinci katı şuan için kullanılamamaktadır.

Belediye başkanı Özcan Işışklar binanın onarımı için Rumpatriği Bartholomeos ile anlaşmış ve inşaatın yasal işlemleri için harekete geçilmiştir.


 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Değirmenköy Kilise, Germiyanoğlu Kilisesi, Silivri Kilise, İstanbul Kilise, Germiyan Rum Kilisesi,

Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    bu gün gittim gerçekten yazık çatı klmamış duvarlara spreyle yazı yazılmışher yerini kazıp kırmışlar hiç bi sağlam yer kalmamış devlet böyle bir yeri korumaya almalı az ilerisinde bir yer dah avar aynı harap çulurlar dolu

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Asırlık tarih yaşatan böyle bir yerde nasıl olurda sit alanı oluşturulmaz her yeri kazılmış

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Gerçekten çok harabeleşmiş fakat eminim ki Sayın Özcan Işıklar burayı onarıp halka açık bir tarihi eser olarak gezilip görülecek bir yer yapacaktır .

    Adem KILIÇ
    Zeynep Hanım kilisemiz restore edildikten sonra reklamkap yönetimini haberdar ederseniz yeni görselleride paylaşmak isteriz. adem@reklamkap.com

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!