Google'ın Yeni İşletim Sistemi : Fuchsia

Google'ın işletim sistemi deyince aklımıza tabiki Android geliyor. Fakat bu yeni, yepyeni.




Google'ın işletim sistemi deyince aklımıza tabiki Android geliyor. Fakat Android tam olarakta Google'dan çıkmış bir işletim sistemi değil yani Android önce başka bir ekip ile geliştirildi, daha sonra Google tarafandan satın alındı. Söylentilere göre Google tamamen kendinin geliştireceği Fuchsia (Fuşya) adında bir işletim sistemi üzerinde çalışmaları başlattı. 

 

Peki Yeni İşletim Sisteminin Androidten Farkı Ne Olacak

Tamam, yeni işletim sistemi iyi hoş ama bu işletim sisteminin Androidten farkı ne olacak neden bir anda Google Anroidi geliştirmek yerine Fuchsia'ya geçti. Bunun en büyük sebebi IoT (İnternet of Things) Türkçesi ile Nesnelerin İnternetine uyum sağlatacak bir işletim sistemi yapmak.

 

Microsoft Windows 10 ile birlikte bu işi yapabilen bir işletim sistemi piyasaya sürmüştü Googlede buna karşın olarak Android televizyonlarla cevap vermeye çalıştı fakat kaçımız Android televizyona geçtik. Fakat Microsoft Xbox ile oyuncuların Windows 10'na geçmesini sağladı akıllı telefon olarak başarısız olsada Raspberry Pi gibi prototipleme kartlarına dahi uyumlu işletim sistemi ile IoT dünyasına adımını atmayı başardı. Google'da herkeze yönelik bir işletim sistemi çalışmalarına başlamış gibi görünüyor. Ayrıca Androide bir uygulama yazmak için Java bilmeniz gerekiyordu buda Java bilmeyen programcılara bir öğrenme sürecinin ardından uygulamalarını yazması mümkün oluyordu, Google bu derdimizede çare bulmuş gibi görünüyor Mojo adlı uygulama framework'ü sayesinde Dart, Go, Java, JavaScript ve Python dilleriyle uygulama ve oyunlar geliştirmemize imkan sunacak.

 

Sonuç olarak Googlenin yeni bir işletim sistemi geliştirmesi pazarı kızıştırması ve IoT teknolojilerinin kullanımında yeni seçeneklerimizin olması açısından iyi olacaktır.


Haber: Tarık MUT

Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Fuchsia IOT olayının yaygınlaşması ile aynı dönemde çıkarılacak gibi. Epey bir tutulur Google'ın yaptığı her zamanki gibi.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    microsoftun arma motoru, reklam vs. gibi konularda başarılı olamaması gibi, googleunda işletim sistemi alanında başarısızlıkları mevcut. zorlamakla olmuyor demekki

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Google açısından değerlendirince, daha farklı, daha çekici bir isim olmuş. Özellikleri nasıl olacak, daha doğrusu kullanıcı deneyimi, bakıp göreceğiz.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Google'a akıl sır erdirmek mümkün değil. Google bir şey yapıyorsa, oturup izlemekten başka yapacak bir şey yok.

  • yorum yazan kişi

    4/5

    Google genelde bu tür yeniliklere popüler isimler koyardı. Bunun adının "fuchsia" olması garip doğrusu.

  • yorum yazan kişi

    3/5

    Java, JavaScript ve Python dilleriyle uygulama ve oyunlar geliştirmemize imkan sunacak. google bu işe kafa yormaya başlamış

  • yorum yazan kişi

    5/5

    İoT uzun süredir üzerinde kafa yorduğum bir konu. Zira basit bir arduino işlemcisi ve akıllıca bir kodlama ile evime varmadan Filtre kahvem hazır olmuş oluyor.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Fuşyanın gelmesine biraz daha zaman var. Android 8'den sonra çıkabilir belki de Google sürpriz yapar belli olmaz.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Google Android işletim sistemi üzerine yeni bir işletim sistemi geliştiriyorsa bir iyiliği vardır. Zamanla cihazlara geçecektir.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Android aldı başını gitti. Şuanda andriod işletim sistemi İos işletim sistemini geçmiş durumda. Google'ın bu konuda şansı bence çok az gibi.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Fuchsia işletim sistemini merakla bekliyorum. Umarım güzel bir işletim sistemi çıkartırlar da ortalık iyice kızışır bu sayede yeni yeni işletim sistemleri görebiliriz :)

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Google yanlış hatırlamıyorsam yakın zaman önce sadece tarayıcı şeklinde olan bir işletim sistemi sunmuştu. Fuchsia ise daha sevindirici bir haber. Büyük bir ihtimal nesnelerin interneti konusunda yenilikler sunar.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Çok fazla tutacağına inanmıyorum ama genelde webmaster arkadaşlar siteleri için faydalı olacağına inanır ise olur ancak

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bir işletim sistemi daha mı. Bu başkalarına kazan sağlasa da bazıları için çok kötü bir durum. Hala mac windows uyumsuzluğu söz konusu iken Fuchsia bakalım neler getirecek.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Android güzel bir projeydi umarım Fuşya'da gerçekten fark yaratacak bir proje olur.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Artık birilerinin Windows'un egemenliğine son vermesi gerekiyor, aslında işi bilen insanlar Windows'un ne kadar tehlikeli olduğunu bilirler ancak program desteğinden ötürü ne yazık ki Linux da kullanamıyoruz, ancak Google bu sektöre girerse zaten arkasında bulunan binlerce Uygulama ve Geliştirici desteği ile bir sürpriz yapabilir.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!