iOS Jailbreak Nedir?

Birçok Apple kullanıcısı iOS sistemi kullanan iPhone ve diğer Apple cihazları üzerinde daha geniş kapsamlı erişim için Jailbreak işlemi yapmayı düşünüyor. Ancak bu işlem hakkında hala bilinmeyen ya da yanlış anlaşılan birçok durum söz konusu. İşte, bütün gerçeği ile iOS Jailbreak işlemi.




Birçok Apple kullanıcısı iOS sistemi kullanan iPhone ve diğer Apple cihazları üzerinde daha geniş kapsamlı erişim için Jailbreak işlemi yapmayı düşünüyor. Ancak bu işlem hakkında hala bilinmeyen ya da yanlış anlaşılan birçok durum söz konusu. İşte, bütün gerçeği ile iOS Jailbreak işlemi. 

Birçok kullanıcı Jailbreak işlemi ile ilgili yanlış fikirlere kapılıyor. İnternet ortamında dolaşan yanlış bilgileri araştıran kullanıcılar, ücretli sunulan uygulamalara ücretsiz şekilde ulaşma hayali ile yanıp tutuşuyor. Ancak Jailbreak işlemi bu fikirden oldukça uzak, çok daha geniş bir kapsamda.

Jailbreak Nedir?

Apple tarafından tasarlanan iOS sistemi, piyasadaki en yüksek güvenlikli yazılımlardan birisi. Bu güvenlik önlemleri sayesinde işletim sistemi her kesimden kullanici için oldukça ideal bir hal alıyor. Ancak sistemin güvenlik önlemlerinin üst düzey olması için işletim sisteminin hatları hiç bir zaman açıklanmadı, deyim yerinde ise hapis tutuldu. Bu işletim sistemini serbest bırakma işleminin adı da bu yüzden Jailbreak.

 

Jailbreak Nedir ve Ne Değildir? 

Jailbreak işlemi telefona ya da cihaza Root atmak ve sistemin dosyalarına istediğiniz gibi erişme işlemidir. Bu işlem yapıldıktan sonra AppStore üzerinde olmayan uygulamalara erişebilir ve sistem dosyaları üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.  

Birçok kullanıcı Jailbreak işleminin AppStore’de bulunan ücretli uygulamalarına ücretsiz şekilde ulaşmak için yapıldığı düşüncesinde. Ancak Jailbreak işlemi kullanıcıya böyle bir avantaj sunmuyor. Cydia adında AppStore benzeri bir uygulama yapılan Jailbreak işlemi sonrası cihaza otomatik olarak yüklenir. Bu mağaza sanıldığı gibi tamamen ücretsiz değildir. Aksine AppStore’de bulamayacağınız uygulamaların bulunduğu bir platformdur. Cydia üzerinde ücretsiz oyun, tema gibi içerikler olabileceği gibi ücretli olanlar da bulunmaktadır.

 

Jailbreak Kullanıcıya Neler Sunar?

Jailbreak işlemi iOS kullanan cihaz üzerinde %100 kontrol imkanı sunmaktadır. Bu işlem sayesinde cihaz yazılımı üzerinde oynama yapabilir, kendinize göre yenilikler ekleyebilirsiniz. Cihazda yapmak istenilen yeni eklentiler de Cydia adlı market üzerinde bulunuyor. Bu programların birçoğu Apple’nin de takibi altındadır. Yani Cydia üzerinde kullanışlı olduğu ve çok tercih edildiği tespit edilen uygulamalar Jailbreak yapılmamış cihazlar için de kullanıma açık hale getirilir.

 

Jailbreak'ın Dezavantajları Nelerdir?

Jailbreak işlemi sonrası cihazın savunma sistemi tamamen dış etkilere açık hale geliyor. Bu yüzden Jailbreak sonrası cihazda yapılan işlemlere dikkat edilmesi gerekiyor. İkinci olarak ise Jailbreak ile yüklenen yazılımlar arka planda sürekli çalışarak cihazın batarya optimizasyonunu bozarak daha hızlı pil tükenmesini sağlayacaktır. Bir diğer sorun olarak ise Jailbreak işleminin cihazı gün içerisinde sürekli olarak güvenli moda sokmasıdır. Güvenli moddan çıkış her ne kadar birkaç dakika alsa bile gün içerisinde sürekli olarak karşılaşmak büyük bir sorun olabilir. Ayrıca Jailbreak yapılan cihazın yeni iOS güncellemelerini alması da otomatik olarak gerçekleşmiyor. Yani kullanıcının bu işlemi manuel olarak yapması gerekiyor.

Tamamen yasal olan Jailbreak işlemini korsan yazılımlar yüklemek için istiyorsanız, bunun yerine uygulamayı para vererek almak her zaman daha yararlı olacaktır. 

Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Android de root işlemi yapılırsa telefon garantiden çıkıyor. IOS jailbreak işleminde de aynı durum geçerli midir acaba?

  • yorum yazan kişi

    5/5

    IOS Jailbreak, iPhone telefonu, androidleştirmek demektir. Kısa açıklaması budur.

  • yorum yazan kişi

    3/5

    anladığım kadarı ile jail break ı zaruri hallede kullanmak dışında kullanıma sunmak son derece riskli olabilir

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Ben de Jailbreak hakkında AppStoredaki ücretli uygulamalarına ücretsiz şekilde indirebilir sanıyordum. Bu yazıyı okuyunca İşin aslını öğrenmiş oldum. Teşekkürler.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Harika bir yazı olmuş, jailbreak ile ücretsiz sahip olunabilecek tema, oyun gibi uygulamaları satın almak her zaman daha yararlıdır. Hem hırsızlık yapmış olmazsınız hemde telefonun güvenlik ve kalitesini düşürmezsiniz. Jail break bence gereksiz. Apple gizli tutuyorsa saygı duymak lazım telefon tuğlaya dönerse daha mı iyi olack?

  • yorum yazan kişi

    4/5

    Jailbreak işlemi ios kullansaydım asla yapacağım bir işlem olmazdı sistemi saldıroya acık hale getirmek bana pek mantıklı gelmiyor.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!