Laminat Parke Döşetirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laminat parke döşetirken, parke markası seçerken veya parke ustası seçerken nelere dikkat edilmei? Neye göre parke ustası aranmalı?


Laminat parke ustası seçmek hiç kolay değil. Evimizin parkesini uzun yıllar değiştirmediğimizden  iyi bir usta, sağlam ekipman ve kaliteli malzeme seçerek işe başlamalıyız. Sizlere laminat parke ile ilgili tüm detayları aktaracağım.


laminat parke markaları çamsan peli vario agt

Kaliteli Malzeme
Laminat parke markalarını araştırarak işe koyulabilirsiniz. Piyasada adı duyulmuş, parke markaları şöyle; Çamsan, Peli, Vario, Agt. Bu markalar hakkında bilgi edinerek fiyat & performans  farklarına göre markanızı tercih edebilirsiniz.

Marka seçiminden sonra parkenizin kalınlığını ve altına serilecek malzemeyi seçmelisiniz. Parke kalınlığı ve serilecek malzeme tercihi parkenin yapılacağı mekana göre değişiyor. Laminat parke uygulanacak daire veya ofisin ısı durumu ve mekanı kullanacak kişi sayısı baz alınmalı. Parke kalınlığı arttıkça ısı yalıtım özelliği o kadar ön plana çıkar. Ofisinize veya dükkanınıza parke düşünüyorsanız kalınbve dayanıklı bir malzeme tercih etmelisiniz. Ofise ayakkabı ile giriş çıkış yapılacağından ve ofisi kullanan kişi sayısı fazla olacağından bu öneriyi yapıyoruz.

Parke kalınlıkları ve uygulama alanları hakkında bilgi verelim. Parke kalınlıkları 6, 8, 10, 12 milimetre olarak gidiyor.

6 milimetre genelde az kullanılan mekanlara veya kiraya verilecek mekanlara uygulanıyor. Düşük kaliteli ve ekonomik bir üründür.

8 milimetre laminat parke epey ideal bir kalınlıktır. Tüketicilerin en çok tercih ettiği ve fiyat performansın en verimli boyutu 8 milimetre laminat parkedir. Her türlü alanda kullanılabilir. Isı problemi oluşması durumunda parkenin altına standartın üzerinde (Standart: şilte 1.5mm, Kapron: 5 ve 10 mm)  bir malzeme kullanılarak problem rahatlıkla çözülür.

10, 12 mm ve üzerinde olan laminat parkeler epey dayanıklı ve çok  uzun ömürlüdür. Parke aralarında açma sorunu neredeyse hiç yaşanmaz. Ek yerlerinin belli olması da çok zordur.

Laminat parkenin altına hangi malzemenin serildiği de önemlidir. Isı ve ses yalıtımı için malzeme kalınlığı malzemenin cinsi önemlidir. Laminat parkenin altına 1 cm’ye kadar kapron diğer bir değişle strafor serilebilir. Standart özelliklerde bir anlaşma yaptıysanız parkenizin altına büyük ihtimalle 1,5 mm kalınlığında şilte serilecektir. Ek ücret ödeyerek parkenizin altına 3 mm, 5 mm ve 1 cm kalınlığında kapron koydurabilirsiniz. 5 mm kapron epey idealdir. Fazlaca ısı sorunu yaşıyorsanız 1 cm kapron kullanabilirsiniz.


laminat parke ekipman

Sağlam Ekipman

Parke döşenirken iyi ekipmanlar ile çalışan bir usta tercih etmelisiniz. En önemli ekipmanlar şunlar; Tozsuz parke kesme motoru, süpürgelik çakmak için kompresör, süpürgelik kesmek için gönyeli makine en önemlileridir. Bu ekipmanlara sahip bir parke ustası işini daha temiz, daha sessiz ve daha hızlı teslim edecektir. Takım çantasının içindeki aletlerde yeterli olmalıdır.


laminat parke ustası arayanlar

İyi Bir Usta (Parke Ustası Arayanlar)

Laminat parke işi dışarıdan basit görünebilir ancak kötü bir ustaya denk geldiyseniz işiniz zor. İyi bir usta parke işine başlamadan önce mutlaka mekanı keşfetmelidir. Böylece uygulama günü geldiğinde bir sürprizle karşılaşılmaz. Size parke markaları ve mekana uygun parke kalınlıkları hakkında bilgi vererek en doğru seçimi yapmanızı sağlamalıdır.

Uygulama sırasında ustayı izlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim. Parkelerin ek yerleri çok fazla belli olmamalı ve bu durum parkeye 45 derece açı ile ışık vurduğunda belli olur. Karanlık ve ışığın tam dik geldiği mekanlarda parkelerin ek yerlerinde sorun olup olmadığını anlamamız pek mümkün değildir.

Laminat parke uygulanırken parkeler duvara sıfır yaslanmaz. Duvar ile parke arasında yaklaşık 1,5 cm boşluk bırakılmış olmalı. Yaz aylarında parke esner ve eğer kenarlarda boşluk yoksa parke kabarır. Bu durumdan parke firması sorumludur.

Kapı eşiklerinin rengi parkenizin rengine göre seçilerek bol silikonla yapıştırılmalıdır. Kapı kenarlarındaki boşluklara parke renginde mastik (renkli silikon diyebiliriz) kullanılmalıdır.

Laminat parke uygulaması konusunda tecrübeli olmayan bir ustayla çalışmamalısınız. Laminat parke döşemek bir sanattır. 


Firma rehberimize kaydolarak hizmet veren Laminat Parke Firmalarını buradan inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    parke döşeme işi gerçekten ustalık gerektiren bir iş. herkes kafasına göre yapamaz. faydalı bir yazı olmuş

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Laminat parke yapıyorsanız eğer mutlaka altına koydukları malzeme ile ısı ve ses yalıtımıyla beraber yaptırın.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Yazınızı çok beğendim zaten evimize kaç kere laminat parke yaptıracağız ki. önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!