Mizah Dergileri'nin Bizlere Kazandırdıkları

Mizah -diğer adıyla gülmece- renksiz ve soğuk hayatımıza bir parça gülümseme katma çabası güden bir sanattır. Çoğu zaman da bunu başarır. Yaşamın berbat gerçeklerinden saniyeler için bile olsa bizi uzaklaştırır. Aslında kimi zaman ağlanacak halimize bizi güldürse de mizah hayati bir önem taşır.




Mizah Dergileri'nin Bizlere Kazandırdıkları

 Mizah -diğer adıyla gülmece- renksiz ve soğuk hayatımıza bir parça gülümseme katma çabası güden bir sanattır. Çoğu zaman da bunu başarır. Yaşamın berbat gerçeklerinden saniyeler için bile olsa bizi uzaklaştırır. Aslında kimi zaman ağlanacak halimize bizi güldürse de mizah hayati bir önem taşımaktadır.

 

GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜREN YAKLAŞIM

Elbette ki mizahın tek amacı güldürmek değildir. Aslında mizah bizi düşündürmek ister. Hep bildiğimiz ama bilmezden geldiğimiz gerçekleri  ‘Parmağım kör gözüne’ acımasızlığıyla bize gösterir. Uzun uzun anlatılacak bir konuyu tek bir karede yüzümüze etkili bir biçimde koyar. Belki de bu yüzden yazarlar karikatüristleri sevmezler. Onların sayfalar dolusu sözcüklerle, bir o kadar benzetme ve betimleme ile anlatmaya çalıştıkları tek karede ifade bulmuştur. Bazen yazısız olsa bile.

 

ESPRİ BAZEN YAŞANILANLARIN ÖZ SUYUDUR

Espri yapmak ve yapılan espriden anlamak bir zeka işi olmakla birlikte, yaşanılanların öz suyudur. Nektarıdır. İhtiyaçtır espri. Hayatın estetiğidir. Dilimizin ucuna gelen ama bir türlü ifade edemediklerimizin özetidir. En üzgün anımızda üzüntümüzü gizleme çabamız ve marifetimizdir esprilerimiz. Yaşamsal enerjimizdir. Bu ihtiyaçlardan doğmuştur mizah dergileri. 19.yy ortalarından günümüze kadar varlığını sürdürerek. Zaman zaman bazı kızgınlıkların hedefi olarak. Zaman zaman ise hak ettiği övgüleri bularak.

 

GIRGIR İLE BÜYÜDÜK LİMON İLE OLGUNLAŞTIK

Mizah dergileri hayatımıza sadece gülümseme katmaz. Bildiğimiz veya bilmediğimiz; hatta bilmez davrandığımız pek çok gerçeği de gözümüzün önüne serer bir çırpıda. Bizi mıh gibi yerimize saplar bazen. Bazen de kanatlar takar bize en görünmezinden. Bizler yazın hayatımızdaki ilk mizah dergileri olan Akbaba’yı veya Marko Paşa’yı bilmeyiz elbette. Ama bizler de "Gırgır” ile büyüdük. ”Limon” ile olgunlaştık. ”Leman” ile düşünür olduk. Mizah dergileri kapakları ile gündemi sezdik.”Uykusuz” okumak için uykusuz kaldık belki de sınav geceleri.

 

KUTUPİRT, TUTAMAÇ, MİZAHIN HAYATIMIZA KAZANDIRDIĞI KAVRAMLAR

Her mizah dergisinin yeri ayrıdır tabii ama Gırgır bir başkaymış zamanında. En zarif esprilerin yer aldığı bir dergi. Hayat ile kabalaşmadan gırgır geçen… Elbette mizah dergileri bununla da kalmıyor hayatımızı etkilerken. Koskoca bir toplumun kullandığı sözcükler bile mizah dergilerinden geçiyor. Büyük beğeni kazanmış iyi karikatüristlerin fenomen olmuş karikatürlerindeki uydurma sözleri kullanır oluyoruz bir müddet sonra.

Kutupirt… Hangimizin aklına gelir bunun bir anlamı olacağı… Yiğit Özgür sayesinde geliyor artık.

Tutamaç mesela..TDK  gibi sıkı çalışan karikatüristlerin dilimize kazandırdıklarından.

 



Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Mizah dergileri eskiden beri günün sorunlarını müthiş bir yaratıcılıkla esprili bir şekilde ele almış ve bence bundan sonra insanlığın her döneminde olacak olan bir olgudur.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Mizah ülkemizde daha çok şaka, komiklik gibi algılansa da, aslında düşündürücü, bilgi verici bir yanı da vardır. Mizah dergileri de bu kültür mozaiğinin bir kitabı denilebilir.

  • yorum yazan kişi

    3/5

    mizah dergilerinin bizlere kazandırdıkları güldürürken düşündüren hüzünlendiren bazen gıpta edilen duygular yaşatması güzel birşey.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Artık ülkemizde -her ne kadar mizahtan anlamayanlar olsa da- mizah çok iyi yerlere geliyor. Gerek siyasi, gerek sosyal, gerekse günlük yaşantı hakkında insanlar mizah dergileri sayesinde kafa dağıtabiliyor.

  • yorum yazan kişi

    3/5

    gülümseme katma çabası güden bir sanattır. Çoğu zaman da bunu başarır. konuyu çok iyi özetlemiş.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Hayatın her alanında bulunan mizahı farklı karakterlerle harmanlayıp bizleri de içine alınca,Mizah dergileri hayatımıza çok şey katar oldu

  • yorum yazan kişi

    5/5

    mizah dergileri hayatı saf ve özgün yönden görmemizi mizahi şekilde bizlere anlatıyor sevdiriyor bu yönü güzel.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bunaldığım zamanlarda okumak için her zaman yatağımın ucunda bir mizah dergisi bulundururum. Hani güldürürken düşündürmesini geç, kafa dağıtmak için bile bire bir!

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Siyasete girmediği sürece güldüren mizah dergilerini severim. Yıllar önce ustura isimli karikatür dergisinin bütün sayılarını okumuştum.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    mizah boğulduğumuz zamanlarda imdadımıza hızır gibi yetişen sanat türlerinden. mizah yapılması için zeka gereklidir, o yüzden mizah dergilerini periyodik olarak düzenli bir şekilde çıkaran insanlara hayranlık duyuyorum.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Türkiyede mizah anlaşıyı çok gelişmiştir. Yediden yetmişle herkes mizahşördür. Mizah dergileri bir kültürdür.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Mizah en hızlı şekilde eskiyen sanatlardandır. Bunun nedeni de mizahın insanları anlık reflekslerle etkilemesi. Alışıldık mizah anlayışı bir süre sonra eskisi gibi aynı etkiyi yaratmaz, aynı korku edebiyatı - sineması gibi. İşte mizah dergileri de bu noktada mizah anlayışının değişmesine ve gelişmesine güzel bir şekilde yardımcı oluyorlar. Destek olmak lazım.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Mizah dergileri günümüzde yaşadığımız ve yanlış çözümlediğimiz sorunları espirili bir bakış açısıyla bizlere yansıtıyor.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Her mizah dergisi aslında belli bir amaç için çalışır. Güldürürken düşündürmeyi amaçlar

  • yorum yazan kişi

    4/5

    Mizah dergileri günümüzde ne zaman bir siyasi çalkantı olsa o zaman akla gelir oldu. İnter dünyamıza girdi gireli arka planda kaldı maalesef.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    mizah dergileri arasında takip ettiğim GırGır ve uykusuz. Katile konusunda bana göre çok iyiler

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!