Protein İçeren Yiyecekler

Protein içeren yiyecekler hakkında bilgi sahibi olarak daha iyi beslenebiliriz.




Protein İçeren Yiyecekler

Çocukluk dönemlerinde yeterli protein alınmazsa, çocuklar sağlıklı gelişmezler. Yetişkinlerde oluşan protein eksikliği, enerjinin düşmesine ve hücrelerdeki onarımlarda yetersizliğe neden olur. Vücudun ürettiği enerjinin hemen hemen %15’i gıdalardan alınan proteinlerden oluşuyor. Şimdi protein içeren yiyecekler hakkında biraz bilgi verelim. En önemlisi hayvansal gıdalar olsada, hepsini bunlardan alamaz. Bitkisel gıdalarda önemli bir protein kaynağıdır.

İlk olarak hayvansal proteinlerin neler olduğuna bakalım. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri hayvansal proteinlerden alabilirsiniz. Fakat yinede protein içeren besinler içinde kırmızı et var diyerek, çok fazla tüketmeyin. Her ne kadar yüksek protein içersede fazla tüketildiği zaman zararlı olur. Alternatif gıda olarak, tavuk, hindi yada balık tüketebilirsiniz. Hafta iki ya da üç defa dönüşümlü olarak kararında tüketip, yeterli proteini alabilirsiniz. Mezgit, hamsi, kuzu eti, karides, ıstakoz, tam yağlı süt, protein bakımından zengin olan hayvansal gıdalardır. Yalnız hayvansal gıdalarda kolesterol tehlikesi yaşanacağı için biraz ölçülü ve az tüketmek gerekir.

Eğer hayvansal gıdaları çok az tüketiyorsanız ya da hiç tüketmiyorsanız, protein içeren yiyecekler içinden bitkisel gıdalar tüketebilirsiniz. Bitkisel gıdalar, hayvansal gıdalardan aldığınız gibi tüm amino asitleri içermez. Bu yüzden dengeli tüketilmeli ve doktor kontrolünde uygun diyet programı kullanmalısınız. Muz, havuç, brokoli, portakal, bezelye, makarna, yulaf, patates, ıspanak, fıstık ezmesi, esmer pirinç, protein ihtiyacınızı karşılayacak bitkisel gıdalardır. Godalara baktığımız zaman, hem bitkisel, hemde hayvansal gıdaları çok fazla tülettiğimizi görebiliriz. Bu konuda çok dikkatli olmalı ve günde 1/2 öğün protein içeren yiyecekler tüketmeniz yararlı olacaktır. Diyet programını uzman doktorlar aracılığı ile yapmanızı tavsiye ederiz. Şimdi bazı gıdalarda ne kadar protein bulunuyor, onlara bakalım.


  • Hindi eti ve tavuk: 100 gramda, 30 gram protein vardır.
  • Yumurta: 100 gramda, 13 gram protein vardır.
  • Yoğurt: 100 gramda, 6 gram protein vardır.
  • Balık: 100 gramda, 26 gram protein vardır.
  • Süzme peynir: 100 gramda, 32 gram protein vardır.
  • Sığır veya dana eti (az yağlı): 100 gramda, 36 gram protein vardır.
  • Barbunya: 100 gramda, 17 gram protein vardır.
  • Fındık, fıstık, badem gibi çerezler: 100 gramda, 33 gram protein vardır.


Bir önceki içeriğimiz olan Lazer Epilasyon Zararları başlıklı yazımızdan, lazer epilasyon ve zararları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Özellikle vücut geliştirme veya diğer ağırlık sporları ile uğraşanlar için tavuk ve yumurta vazgeçilmez protein kaynaklarıdır.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!