Senarist Ne İş Yapar?

Senarist kimdir? Senarist Ne iş yapar?


Senarist Ne İş Yapar?

Sinema ile televizyon dünyasında ismini en fazla duymuş olduğumuz mesleklerden birisi de senaristlik olmaktadır. Özellikle her daim karşımıza çıkmasına rağmen birçok insan senarist ne yapar? Tam olarak bilemez. Bunun sebebi ise bu mesleğin ülkemizde çok fazla rağbet alan bir iş akışı olmasına rağmen tam olarak kavranmamasıdır. Yani hayranı olduğumuz dizilerdeki oyunculara ve hikayelere yön veren en temel kaynak senarist ve kafalarında ürettiği öyküler olmaktadır. Kaldı ki söz konusu bizim ülkemizdeki genel sektörle kıyaslandığında da bu meslek türünün birbirinden farklı şekillerde ilerlediğini de söyleyebiliriz. Her ne kadar sinema perdesinde harika işlere tanıklık edeceğimiz müthiş anlatılarla karşılaşmış olsak da, son birkaç sene içerisinde dizi piyasasının biraz daha sönük olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu hususta yerli sektörün dışında yabancı piyasalardaki senaristlerin daha farklı ve kaliteli olduğunu da söyleyebiliriz.

Senaristlerin Nitelikleri Nasıl Olmalıdır?

Bir senarist öncelikle iyi bir okur ve iyi bir gözlemci olmalıdır. Az önce de belirttiğimiz gibi senarist ne iş yapar kapsamında bu kalemlerin sinema ile dizilere yön veren ve büyük ihtimal haftanın beş ile altı günü kendisini yazmaya adayan insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durum roman ya da öykü yazmak ile eş değer bir yapıda ilerlememektedir. Çünkü senaryo yazmak biraz daha betimleme ve tarif gerektiren bir olgudur. Çünkü oyuncunun anlatılan şeyi kavraması ve seyircinin de algı oranını keşfetmesi açısından var olan senaryonun bir hayli titiz olması gerekmektedir. Zaten evde yazmaktan ziyade belli dönemlerde çekimi yapılan setlere de ziyaret etmek zorunda olan senaristler, genel hatları ile her daim hazır kıta asker olarak görev yapmaktadır. Bu da zihin ile kurmaca aşamalarının dengeli bir tonlama ilerlemesini zorunlu kılmaktadır.

Son olarak senarsitlerin ülkemizde yeşilçam döneminden günümüze dek geçen zaman dilimi içerisinde muazzam başarılara ulaştığını da unutmamak gerek. Her sahnesine hayat veren o harika filmleri izliyorsak, en büyük etmenin senaristlerin kalemi olduğunu unutmamalısınız. Bu sebepten dolayı da yönetmen ve oyuncular kadar izlenilen yapımda senaristin de kim olduğuna mutlaka önem gösterip, o şekilde seyretmenizi öneriyoruz.

Film Önderisi

ReklamKap olarak size yerli ve senaryosuna güvendiğimiz bir sanat filmi önermek isteriz. Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği müthiş bir film; Bir Zamanlar Anadolu Da. Filmin senaryosu sağlam ve tecrübeli bir ekip tarafından hazırlandı. Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal ve Ebru Ceylan filmin senaryosunu ortak bir şekilde yazdı. Filmin ödülleri, çekim tarihi vb. konulara değinmeyeceğim. İyi seyirler dileriz.


Peki ya kameramanlar ne iş yapar? Eğer sizde merak ettiysenız Kameraman Nedir ve Ne İş Yapar? isimli bloğumuzu okuyabilirsiniz.


Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Senarist olmak tahmin ettiğimden daha zormuş. Ben hep biraz hayal gücü ile iş halloluyordur diyordum ama bilmediğim epey işi varmış senaristin.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Senarist tahmin ettiğime yakın olsa da epey farklı ve değişik bir meslek grubuymuş.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Senaristin yaptığı iş tam olarak beklediğim gibi çıkmadı gerçekten de. Epey farklı ve eğlenceli bir meslek.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence senarist filmin asıl kahramınıdır. Filmi film yapan kişidir.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    bir yapıtın baş kahramanı aslında senaristlerdir. senarist ne kadar iyiyse eser o kadar başarılı oluyor.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Senarist olmayı hiç düşünmedim ama gerçekten de çok eğlenceli ve güzel bir iş gibi duruyor.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence en büyük işi senarist yapmaktadır. Senaristlere saygım sonsuz :)

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence senarist bir filmi film yapan kişidir...

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence senarist bir filmin bel kemiğidir. Senaryo kötü ise oyunculuk filmi kurtarmaz kanaatindeyim.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Senaristler yeri gelir beyin yakar. Yeri gelir kendi beyinleri yanar. Zor iştir senarist olmak.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence çok güzel bir meslek senaristlik...Hayal dünyan da genişse senden iyi yok bu meslekte.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Televizyonlardan hep duyduğum bir kavramdı senarist ama tam olarak ne iş yaptığını bilmiyordum. Yazı için teşekkürler.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    benim de hep hayalimde vardı senarist olayım. film senaryoları yazayım diye ancak ülkemizde işler pek öyle yürümüyor.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!