Yapay Zeka Sanatçı Olabilir mi ?

Garson, şöför, işçi hatta bir matematikçi bile oldular peki yapay zeka bir müzisyen, bir ressam, bir şair olabilir mi ?




Garson, şöför, işçi hatta bir matematikçi bile oldular peki yapay zeka bir müzisyen, bir ressam, bir şair olabilir mi ? Günden güne teknlojinin gelişmesi ile yapay zeka teknolojileri de ilerliyor. Peki bu konuda ne kadar ileri gidilebilir? Mesela bir makine, bir yapay zeka insanı da aşarak kendi kendine sanat üretebilir mi?

 

Yapay sinir ağlarının daha şimdiden fotoğraflardaki yüzleri tanıdığını, konuşulan sözleri anladığını, hatta başka dillere çevirdiğini biliyoruz. Ama sanat diliyle konuşmak için biraz daha fazlası lazım. Hayalgücü gibi. Derin rüyalara dalmak ve gördüklerini yansıtmak. İşte bunun için bilgisayarlar hesaplamak yerine düşünmeyi öğrenmeli. Ancak böylelikle resimleri tanımak yerine, oluşturmayı başarabilirler. Dünyada beklediğimiz yerlerden bu tip çalışmalar var bunlara verebileceğimiz örneklerden bir tanesi Japonyadan Hatsune Miku. Hatsune Miku'nun görüntüsünün tamamı sesinin ise bir kısmı yapay. Yani gerçek insan sesleri düzenlenerek yapılıyor. Bu ses Vocaloid denilen bir motor ile yapılıyor. Hatsune Miku Japoncada gelecekten gelen ilk ses demekmiş. Hatsune Mikuyu bir kenara bırakalım ve teknoloji denilince aklımıza gelen şirketlerden Googlenin çalışmalarına bir göz atalım.

 

Google DeepDream (Derin Düş) isimli bir sistem ortaya koydu. Her ne kadar yeni bir sanat icra ediyor diyemesekte şimdilik bebek adımları ile görselleri anlamaya anlamdırmaya çalışıyor. DeepDream ona verdiğiniz fotoğrafları algoritması ile bir şeylere benzetiyor çoğu zaman hayvanlara benzetiyor. 
 

Son olarak Magenta isimli bir ekipe değinmek istiyorum bu ekip bir bir yapay zekanın müzik kulağını geliştirmek için ona notalar dinletiyor. Notaları dinleyerek öğrenen bu "bebek yapay zeka" sonra müzik aletlerini kendisi çalmayı deniyor.
 

Kısacası henüz olmasada yakın gelecekte bir yapay zeka konserine bilet alabiliriz.


tarik.kgdy@gmail.com



Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    1/5

    Kısacası henüz olmasada yakın gelecekte bir yapay zeka konserine bilet alabiliriz yorumu konuyu çok güzel özetlemiş.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Yapay zeka geliştikçe başarılı olacağı alanlarda çoğalacaktır. Filmlerde yapılan yapay zekaların gelecekte olacağını düşünüyorum.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    yapay zeka ve teknoloji alanlarında çok hızlı gelişmeler oluyor olmaz diye bır şey yok bence

  • yorum yazan kişi

    5/5

    hemen olmasa da çok yakın bir gelecekte olacağını düşünüyorum ben bunun. yapay zeka sanatçı olabilir mi değil, yapay zeka insan beyninden daha doğal hale gelecek mi? işte bunu sormamız lazım.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Yapay zekaların sanatçı ruhu taşıyıp taşımaması ihtimali ve onu eğiten kişinin karakterine göre şekillenmesini konu alan Chappie adında bir film çekildi geçen yıl. Oldukça güzel ve ufuk açıcı bir filmdi, öneririm.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Yapay zeka her geçen gün daha da gelişmekte. Yapay zekaya harcanan bütçe arttırılırsa çok yakın zamanda yapay zeka alanında bizi fazlasıyla şaşırtabilecek bir çok yenilikle karşılaşacağız.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    bence olabilir neden olmasın adı üstünde yapay da olsa zeka duyguda zekayla alakalı bir şey her an karşımıza çıkabilir....

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Robotlar ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları artık onlara duygusallık katma seviyesine kadar geldi. Koku alan robot çalışması bile varken müzik aleti çalan sanatçı robotlara şaşmıyorum artık.

  • yorum yazan kişi

    4/5

    Robotların birçok işi insanlara yardım edecek kadar yaptığını biliyordum. Sanatçı olur mu bilemem.

    Korcan
    Robotlar bir çok şey olabilirler ama duygu gerektiren şeyleri yapabileceklerini sanmıyorum.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!