Plastik Yakıt Devri Mi Geliyor?

Uzun zamandan beri plastikten kurtulmanın yolları aranmaktaydı. Çinli bir kimyager plastiğin en yaygın türü olan polietileni sıvı yakıta çevirmenin yolunu buldu.




Plastiği yakıta çevirerek kurtulmak mümkün mü?

Uzun zamandan beri plastikten kurtulmanın yolları aranmaktaydı. Çinli bir kimyager plastiğin en yaygın türü olan polietileni sıvı yakıta çevirmenin yolunu buldu. Şimdilik gram ölçek diye bilinen küçük bir ölçek kullanılıyor. Eğer bu yöntem büyük ölçekte kullanılmaya başlanırsa insanlık plastik içinde boğulmaktan kurtulur ve küresel plastik kirliğinde büyük bir başarı elde edilmiş olunur.

 

POLİETİLENİN DOĞAL ORTAMDA KAYBOLMASI OLDUKÇA ZOR

Polietilen dünyada birçok fabrika tarafından yüz milyonlarca ton gibi bir miktarda üretilmektedir. İçerik olarak karbon ve hidrojen atomunun birleşmesinden meydana gelen polietilen zararlı bir yapıya sahip ve birçok şeyle tepkimeye girememesinden dolayı doğal ortamda kaybolması oldukça zor bir maddedir.

 

PLASTİK YİYEN MİKROPLAR DA KEŞFEDİLMİŞTİ

Plastiği yüksek sıcaklık kullanarak yakmak da mümkün ama bunun için enerji ihtiyacı çok fazla ve   bu yöntem çevre kirliğine sebep olmasının yanında yakma sonucu ortaya çıkan maddenin de en az plastik kadar zarar veren bir madde olduğu gerçek. Bir süre önce plastik yiyen mikropların keşfedilmesi insanlığa yeni bir ümit olmuştu. Bulunan biyolojik yöntemin, en azından şimdilik  kolaylıkla kullanılma imkanının olmadığı bilinmektedir.

 

4 YILDAN FAZLA BU YÖNTEM ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Science Advances'te yazan Chinese Academy of Sciences'tan organik kimyacı Zheng Huang  ve iş arkadaşları  yayınladıkları makalede dört yıldan fazla bir süredir farklı bir yöntem geliştirmeyi planladıklarını, buldukları yönteme katalizör eklenirse 150 santigrat gibi derecede çalışma sağlanacağını, eklenen katalizörle polietinin yapısında zayıflama meydana geldiğini ve sıvı ürüne dönüşme süresinde hızlanma yaşandığını dile getirdi.

 

BÜYÜK ÖLÇEKTE GELİŞTİRİLMESİ GEREK

Organik kimyacı Huang ve arkadaşlarının bulduğu yöntemde ortaya çıkan maddeler, yakma yöntemi düşünüldüğünde daha temiz, daha kolay kontrol edilebilir ve ortaya çıkan ürünün de dizel yakıt olarak kullanılabilmesi mümkün. Bulunan yöntem şimdilik plastik torbalar, şişeler ve yiyecek paketleri gibi sınırlı gruplarda kullanılıyor. Kullanılan yöntemde 30'a bir plastik -katalizör oranı kullanılarak çok iyi bir verim alınıyor. Huang'a göre, bu yöntemi daha büyük bir ölçekte kullanmak istediğimizde katalizör etkisini artırmak gerekecek ve elde edilmesi gereken oranların on bine bir  olması hatta milyona bir gibi oranda olması gerekecektir.

 

Huang ve  iş arkadaşları bunun dışında özel yapılarının zorluğuna rağmen platin ailesinden nadir olan ve değerli bir metal türü olan iridyumu da daha ucuz bir alternatifle değiştirmeyi amaçlıyor. 



Yorumlar

  • yorum yazan kişi

    4/5

    Böylece araba yakıtları da ucuzlar bence en yakın zamanda gelir inş

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Günümüzde kullanılabilir bir çok yakıt mevcut. Fakat gerek petrol ülkelerinin çıkarları gerekse de petrol firmalarının çıkarları yüzünden yeni yakıt türlerinin geliştirilmesine fırsat verilmiyor.

  • yorum yazan kişi

    4/5

    yakıtlarda devrim şart oldu günümüz teknolojisi buna müsait ama petrol patronları müsade etmiyor.

  • yorum yazan kişi

    1/5

    Daha önce hiç plastiğin yanışını gördünüz mü? Oldukça çevreye zararlıdır, bu tarz yine fosile odaklı yakıta odaklanmamak lazım, plastikte benzin gibi petrolden elde ediliyor, tek kurtuluş kaynağımız yenilenebilir enerjidir.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Eğer plastiği yakıta çevirmek mümkün olursa hem çevre kirliliğinden kurtulunur hemde yakıt fiyatları baya ucuzlamış olur.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bence öyle birşey olması imkansız herşeyi anlarım hammadelerinden üretirler ama, plastiğin yakıt olabiliceğine hiç inanmıyorum.

  • yorum yazan kişi

    5/5

    plastik yakıttan başka bence su ile yakıt olması daha mantıklı olur diye düşünüyorum

  • yorum yazan kişi

    5/5

    plastik yakıp devri başlar ise bu türkiye için çok güzel olaçağına inanıyorum. Yakı 5 TL bulmuş iken birde

  • yorum yazan kişi

    5/5

    yakıt devrimi bence çok zor bir hadise bu kadar büyük patronların yönettiği pastayı dağıtanı dağıtırlar. alternatif yakıt olarak plastik devrimi bana mantıklı geliyor

  • yorum yazan kişi

    5/5

    plastiği yaktıktan sonra, çıkardığı kokuyu? ne yapicaklar pekii zaten daha geliştiriyorlarmış :) bi tamamen geliştirsinler ;) zor gibime geliyor

  • yorum yazan kişi

    5/5

    Bunu duymak beni çok sevindirdi.Her taraf plastik atıklrıyla dolu.Yalnız yandıktan sonra eksoz atıkları ne olur bilemem.

Yorum Yaz

Lütfen değerlendirme yapınız.

Bizden haberdar olmak ister misiniz?

Bizi Takip Edin!